10 manieren om artritis op natuurlijke wijze te beheren in de handen (2023)

Als u consequent pijn in uw handen, vingers of polsen ervaart, vraagt u zich misschien af wat voor soort artritis uw handproblemen kan veroorzaken.De twee meest voorkomende vormen vanartritisIn de handen zijnArtrose (OA), ook wel degeneratieve artritis genoemd, enreumatoïde artritis (RA), een inflammatoire type artritis.

OA en RA hebben veel symptomen gemeen.Deze omvatten pijn, stijfheid, zwelling en tederheid in handen en vingergewrichten.Als u de diagnose krijgtArtritis in uw handen,Een zorgverlener heeft waarschijnlijk medicijnen voorgeschreven om u te helpen symptomen te beheren.

10 Ways to Naturally Manage Arthritis in the Hands (1)

Behandelingen voor pijnmanagementVoor RA en OA zijn onder meer:

 • Vrij verkrijgbaar (OTC)steroïdeloze ontstekingsremmers(NSAIDS)
 • Ziekte-modificerende antireumatische geneesmiddelen (DMARDS)
 • Biologische medicijnen
 • Corticosteroïde injecties

U kunt ook artritis in handen beheren met therapieën thuis om de symptomen te verlichten.Dit artikel legt uit hoe u handoefeningen, acupunctuur, warme en koude therapieën, spalken en meer kunt gebruiken om handartritis pijn te beheren.

Handoefeningen

De handen hebben veel kleine botten, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor zwelling.Het probleem met pijn en zwelling in je handen is dat je je handen meer moet gebruiken dan enig ander lichaamsdeel om verschillende dagelijkse taken te voltooien.

Het versterken van uw handen met oefeningen kan op de volgende manieren helpen met RA en OA:

 • Verbeter de flexibiliteit van de gewricht
 • Verbeter de bewegingsbereik
 • Verminder de schade
 • Verminderen pijn

Handoefeningen om te proberenerbij betrekken:

 • Putty in je handen knijpen
 • Putty knijpen met je vingers
 • Vingeradductie (knijpt) met stopverf
 • Vingerontvoering (strekken) met een rubberen band
 • Vinger en duim buigen en strekken

Verminder de pijn

In een studie gerapporteerd in 2013 in deAnnalen van reumatische aandoeningen, De Noorse onderzoekers hebben 80 vrouwen met Hand OA opgedragen om drie keer per dag gedurende drie maanden handoefeningen te doen.Activiteiten omvatten rollende vingers in een vuist, het knijpen van een rubberen bal en het spreiden van vingers zo breed mogelijk.

Aanvankelijk ervoeren veel deelnemers aanzienlijke handpijn toen ze aan de handoefeningen begonnen.Hand- en gewrichtspijn, grip en functie verbeterden echter naarmate de studie vorderde.

Mobiliteit verhogen

In een andere studie uit 2015 gerapporteerd inHet Lancet, onderzoekers volgden 490 mensen die hun hand RA behandelden met medicatie.De helft van de deelnemers aan de studie vervolgde hun reguliere behandeling, terwijl de andere helft specifieke hand uitrekkende en versterkende oefeningen aan hun behandelplannen toevoegde.

Na een jaar had de Hand -oefengroep meer belangrijke verbeteringen in handflexibiliteit, behendigheid en spierkracht.

Hoewel handoefeningen nuttig kunnen zijn, moet u praten met een zorgverlener of eenfysiotherapeutvoordat je ze probeert.Ze kunnen helpen een trainingsroutine te plannen die veilig is en u het beste kan helpen.Als je aanzienlijke pijn ervaart tijdens het doen van handoefeningen, stop dan.Vraag uw zorgverlener of therapeut hoeveel pijn normaal is en bespreek andere activiteiten die misschien niet zoveel pijn doen.

Samenvatten

Voor mensen met handartritis kunnen handoefeningen de pijn verminderen, de mobiliteit vergroten en gewrichten versterken.Zorg er echter voor dat u met een zorgverlener praat voordat u begint met handoefeningen om ervoor te zorgen dat het veilig is in uw situatie.

Artritis Hands Fotogalerij

Acupunctuur

Acupunctuuris een traditionele Chinese medicijntechniek die dunne naalden gebruikt die in verschillende lichaamsdelen zijn ingevoegd.De naalden stimuleren specifieke punten in het lichaam om onevenwichtigheden te corrigeren en pijn te verlichten.

Hand- en polspijn beheren

Onderzoek toont aan dat het effectief is voor het bieden van symptoomverlichting voor mensen metcarpaal tunnel syndroom, een aandoening die gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de hand veroorzaakt vanwege een geperste zenuw in de pols.

Een studie gerapporteerd in 2017 in het tijdschriftBreinGevonden mensen met carpale tunnel kunnen verbeteringen in pijn en gevoelloosheid ervaren met behulp van acupunctuur.Bovendien stelden onderzoekers voor dat acupunctuur-als ze correct zijn gedaan-ook op lange termijn voordelen en voortdurende verbeteringen in de handfunctie bieden.

Deze bevindingen kunnen veelbelovend zijn voor handpijn geassocieerd met artritis.

Het beheren van algemene RA -pijn

Hoewel acupunctuur voor RA -handpijn en symptomen niet is onderzocht, hebben studies onderzocht met behulp van acupunctuur om algemene RA -pijn te beheren.Ze tonen aan dat acupunctuur pijn kan beteugelen omdat het endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, stimuleert.

Een systematische review 2018 gepubliceerd in het tijdschrift bijvoorbeeld gepubliceerdEvidence-based complementaire en alternatieve geneeskundeAcupunctuur alleen of met andere therapieën gevonden, kan helpen om pijn en functioneren te beheren en de kwaliteit van leven bij mensen met RA zonder bijwerkingen te verbeteren.

Samenvatten

Onderzoek ondersteunt het gebruik van acupunctuur om hand- en polspijn en all-over RA-pijn te behandelen.

Warme en koude therapie

Een goedkope, gemakkelijke en effectieve behandeling voor artritis handpijn iswarme en koude therapie.Warmte -therapie kan spieren ontspannen en gewrichten smeren.Aan de andere kant vermindert koude therapie ontstekingen, zwelling en pijn door artritis.

Warmte versus koud voor pijn

Hete therapie

Enkele manieren om warmtetherapie te gebruiken voor het beheren van handpijn zijn onder meer:

 • Een warme douche nemen
 • Handen weken in warm water
 • Warme kompressen of verwarmingskussens aanbrengen

Bovendien zou je eenparaffineBath, waarbij een paraffine wasmachine en paraffinewas worden gebruikt, een soort was die wordt gebruikt voor kaarsen.De behandeling bestaat uit het opwarmen van de was en het volledig bedekken van de handen met de verwarmde was om handpijn en pijn te verlichten.

Koude therapie

Koude pakketten kunnen pijnlijke handen verdoven en ontstekingen en zwelling verminderen.U moet 20 minuten per keer koude therapie aanbrengen.Verwijder daarna de ijsbehandeling wanneer de huid gevoelloos aanvoelt.Om uw huid te beschermen, wikkelt u het koude pakket in een dunne handdoek.

Manieren om koude therapie te gebruiken zijn onder meer:

 • Een zak met bevroren groenten gebruiken
 • Een handdoek bevriezen en deze op de pijnlijke omgeving gebruiken
 • Een sok vullen met rijst en het bevriezen
 • Uw handen masseren met een bevroren fles water
 • Een lunchbox ijspakket
 • Een direct ijspakket dat barst en snel koud wordt

Met afwisselende hitte en koude therapie krijgen sommige mensen de meest artritis pijnverlichting.U kunt met beide experimenteren om te zien wat u de beste pijn en symptoom in uw handen en vingers geeft.

Spalk

Je kan dragenspalkenOm artritis pijn te verminderen.Wanneer u pijn ervaart maar nog steeds taken met uw handen moet beheren, kunnen spalken nuttig zijn omdat ze de pols en handen immobiliseren.

Vermindert de pijn

Een onderzoek uit 2014 gerapporteerd in het tijdschriftReumatologievond voordelen van het gebruik van spalken voor gewrichtspijn.In het bijzonder bleek dat wanneer deelnemers een spalk gebruikten op dedistale interfalangeal(DIP) Gezamenlijk 's nachts was het een veilige en eenvoudige manier om pijn te verminderen en gewrichtsmobiliteit te verbeteren.

Wat is het dipgewricht?

De dipverbinding is de eerste knokkel aan de bovenkant van de vinger.Het ervaren van dippijn is een teken van artritis, waaronder OA of RA.

Verhoogt de functie

Splinting heeft ook bijgedragen aan het beheren van de hand- en polsfunctie bij mensen met RA.Een studie gerapporteerd in 2018 in het tijdschriftReumatologieGevonden handfunctie bij vrouwen met RA kan problemen veroorzaken met grip en handmatige behendigheid.De onderzoekers concludeerden dat polsstabilisatie de handfunctie zou kunnen verbeteren.

Compressiehandschoenen

CompressiehandschoenenMisschien een alternatief voor spalken.Mensen dragen meestal 's nachts compressiehandschoenen.Onderzoekers denken dat deze nauwsluitende en flexibele handschoenen de pijn en stijfheid in handen kunnen verbeteren en mogelijk de handfunctie kunnen verbeteren.Hoewel deze handschoenen veilig en vaak worden gebruikt, is er weinig onderzoek naar hoe nuttig ze kunnen zijn.

Samenvatten

Splints of compressiehandschoenen immobiliseren de pols en handen.Bewijs ondersteunt het gebruik van deze om pijn te beheren en de handfunctie te herstellen.

De 8 beste vingerbeugels

Capsaïcinecrèmes

Capsaicine is de component in chilipepers die hen hun warmte geven.Capsaïcine blokkeert pijnsignalen bij gebruik in crèmes, gels en patches. Capsaicinecrèmes veroorzaken over het algemeen weinig systemischbijwerkingen.Actuaal gebruik veroorzaakt echter soms gelokaliseerde roodheid, jeuk en pijn.

In een onderzoek uit 2011 in het tijdschriftReumatologie, hebben onderzoekers de literatuur over capsaïcine -gel beoordeeld voor hand en knie OA.In vijf van de beoordeelde proeven vonden de auteurs van het rapport dat Capsaïcine -gel aanzienlijk effectief was voor pijnverlichting.In een van de studies, waar deelnemers capsaïcine -gel gedurende 12 weken bijvoorbeeld gebruikten, was er een pijnvermindering van 50%.

Voordat u Capsaicin -producten op uw handen gebruikt, probeer dan een kleine hoeveelheid in één huidoppervlak om ervoor te zorgen dat u niet allergisch bent.

Visolie

RA kan hand- en vingerpijn, zwelling en stijfheid veroorzaken.Wanneer handen en vingers ontstoken raken, zijn gewrichten meestal warm en zacht.Omdat RA een symmetrische toestand is, worden beide handen vaak beïnvloed.

Onderzoek naarvisolie, als een aanvullend supplement voor RA, vindt de twee actieve ingrediënten in vissen, EPA en DHA, kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Eén studie rapporteerde in 2016 in deGlobal Journal of Health Scienceontdekte dat mensen die dagelijkse visoliesupplementen namen de RA -pijn hadden verminderd.De auteurs van de studie hebben verder opgemerkt dat het nemen van visoliesupplementen de behoefte aan analgetische pijnstillers kan verminderen.

Het 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation -richtlijnen raden niet aan OA te behandelen met visolie.Dat komt omdat de meeste onderzoeken niet hebben vastgesteld dat visolie effectief is voor de behandeling van OA.

Bijwerkingen van visoliesupplementen

Ben

Wanneer OA de handen beïnvloedt, veroorzaakt dit vaak symptomen op verschillende locaties, waaronder:

 • De basis van de duim
 • De vingertoppen
 • De middelste knokkels van de vingers

OA zal het kraakbeen tussen deze gewrichten verslijten zodat de botten samenwrijven zonder een kussen.Het wrijven leidt uiteindelijk tot milde ontsteking, stijfheid en pijn.

S-adenosyl-methionine(Sam-e) is een natuurlijke verbinding in het lichaam.Het biedt ontstekingsremmende en pijnverlichting-effecten.Het beschermt ook kraakbeen en vermindert kraakbeenschade.

Maar klinische studies naar de behandeling van OA metSam-e supplementenzijn gemengd.Sommige gebruikte studies die worden gebruikt, hebben bijvoorbeeld SAM-E, die mogelijk niet dezelfde effecten hebben als een ingenomen supplement.

De meeste studies hebben SAM-E vergeleken met NSAID's om de pijn en de gewrichtsfunctie te verbeteren.Deze studies hebben aangetoond dat SAM-E vergelijkbare verlichting biedt, maar minder bijwerkingen.In vergelijking met een placebo toonden de resultaten echter niet consequent SAM-E als nuttig.Bovendien is SAM-E niet bestudeerd voor het beheer van RA.

Samenvatten

Sam-E is een natuurlijke verbinding in het lichaam die helpt pijn en ontsteking te reguleren en kraakbeen te beschermen.Sommige studies hebben aangetoond dat SAM-E-supplementen mensen met gewrichtspijn kunnen helpen;Onderzoek naar de voordelen is echter gemengd.

De anatomie van de vingergewrichten

Meditatie voor pijnbeheer

Meditatie is een oude geest en lichaamspraktijk in het boeddhisme en andere oosterse religies.Het legt je focus en aandacht op het huidige moment, zodat de afleidingen van het leven niet in de weg staan.

Meditatie heeft veel voordelen, waaronder:

 • Verhoogt kalmte en ontspanning
 • Verbetert de geestelijke gezondheid
 • Helpt mensen omgaan met ziekte
 • Verbetert het algehele welzijn

Bovendien blijkt uit onderzoek dat meditatie kan helpen bij het beheer van chronische pijn die geassocieerd is met aandoeningen zoals OA en RA.

In een literatuuroverzicht uit 2016 evalueerden onderzoekers het gebruik van de effecten van mindfulness-gebaseerde bemiddeling op pijnbeheer.Ze vonden datMindfulness -meditatieVerminderde pijn voor mensen met chronische aandoeningen.Onderzoekers ontdekten echter dat de korte termijn (minder dan een week) effectiever was bij pijncontrole dan meditatie op langere termijn.

Plantaardig dieet

Wanneer u artritis heeft, kan uw Diet een rol spelen in de symptomen die u ervaart.Een plantaardig dieet is rijk aan fruit, groenten, volle granen en andere plantaardige voedingsmiddelen.Sommige mensen kunnen ook vlees en zuivelproducten eten, samen met plantaardige voedingsmiddelen.

Dit dieet kan voedingsstoffen bieden die ontstekingen, pijn en zwelling geassocieerd met artritis verlichten.

Een onderzoek uit 2015 gerapporteerd in het tijdschriftArtritisHet eten van een plantaardig dieet zou de functie bij mensen met OA aanzienlijk kunnen verbeteren.Het onderzoek naar een plantaardig dieet voor RA is echter gemengd.

Sommige studies vinden dat een plantaardig dieet kan helpen bij het verminderen van RA-symptomen.Niet alle studies vertonen echter significante verbindingen tussen dit type dieet en verbeterde pijn en functie.

Hoe dan ook, het kan de moeite waard zijn om te proberen als onderdeel van uw behandelplan om RA te beheren en hand- en vingergewrichtssymptomen te verminderen.

Wat is een artritis dieet?

Kruidensupplementen

Verschillende kruidensupplementen kunnen helpen om OA en RA -pijn te beheren.Deze kruiden omvatten Curcumin, Ginger en Boswellia.

Welke homeopathische remedies werken voor reumatoïde artritis?

Curcumine

Curcumineis het actieve ingrediënt inkurkuma, een kruid dat gedurende duizenden jaren wordt gebruikt in Ayurvedische en Chinese geneeskunde.Curcumine is ontstekingsremmend en het is aangeprezen voor het verminderen van pijn en zwelling bij mensen met RA.

Volgens een systematische review van 2016 en meta-analyse van acht studies, kan slechts 500 milligram kurkuma twee keer per dag gewrichtspijn en stijfheid bij zowel OA als RA verminderen.De eenvoudigste manier om curcumine in uw dieet te krijgen, is door het als supplement te nemen.

Gember

GemberKan ontstekingen verminderen bij mensen met RA en OA.Bovendien bleek uit een beoordeling van 2014 dat de ingrediënten in gember RA -pijn kunnen beheren en het potentieel voor gewrichtsschade kunnen verminderen.

Om gember in uw dieet te vergroten, kunt u het maken als een thee of gember toevoegen aan gebakken goederen of bereide maaltijden.Gember -supplementen zijn ook een optie, maar u moet contact opnemen met een zorgverlener over de juiste dosering en veiligheid.

Boswellia

Boswellia, ook bekend als wierook, staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.Uit een systematische review en meta-analyse van 2020 bleek dat Boswellia een veilige en effectieve behandeling voor OA kan zijn wanneer ze gedurende vier weken worden gebruikt.Boswellia is veilig in kleine doses en verkrijgbaar als tablet of een actuele crème.

Supplement Safety

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) keurt geen kruidensupplementen goed.Helaas betekent dit dat hun effectiviteit en veiligheid niet zijn onderzocht of bevestigd door de FDA.

U moet altijd met een zorgverlener praten over de vraag of een kruidensupplement nuttig en veilig is om te gebruiken met uw huidige behandelingsplan voor artritis.

Zorg ervoor dat u kruidensupplementen uit gerenommeerde bronnen koopt.Een zorgverlener of apotheker kan aanbevelingen bieden over supplementen van hoge kwaliteit.

Samenvatten

Curcumin, gember en Boswellia kunnen nuttige kruiden zijn voor het beheren van OA- of RA -handsymptomen.Kruiden kunnen echter risico's met zich meebrengen en de FDA regelt ze niet.Zorg er dus voor dat je met een zorgverlener praat voordat je ervoor zorgt dat ze veilig voor je zijn.

Samenvatting

Sommige natuurlijke en thuis remedies kunnen helpen bij het beheer van uw handartritis.Handoefeningen, acupunctuur, hot-coul therapie, spalken, meditatie en sommige supplementen hebben veelbelovend voor niet-farmaceutische pijnstillers.Praat met een arts over welke opties goed kunnen werken naast standaard medische zorg.

Een woord uit zeerwell

Handpijn, polspijn en problemen met uw vingergewrichten zijn symptomen die u niet zou moeten negeren, vooral als ze steeds erger worden.Praat zo vroeg mogelijk met uw zorgverlener om de oorzaak van handpijn te bepalen, zodat u deze zo snel mogelijk kunt behandelen.

Handartritis - ongeacht de artritische oorzaak - wordt het best beheerd met een combinatie van therapieën.Deze omvatten recept- en OTC -medicijnen, natuurlijke remedies en levensstijlbenaderingen.

Het is essentieel om met uw zorgverlener te spreken voordat u nieuwe natuurlijke remedies probeert voor het beheer van artritis in uw handen.U moet ook contact opnemen met een zorgverlener wanneer zwelling, pijn en andere artritis -symptomen verergeren.

FAQs

Wat werkt echt tegen artritis? ›

Pijn. Een bacteriële artritis is erg pijnlijk. Tegen de pijn krijg je een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID), eventueel samen met paracetamol. Als dit niet voldoende helpt, krijg je soms een opiaat voorgeschreven zoals Tramadol of andere opioïden.

Wat mag je niet eten als je artritis hebt? ›

Hier zijn 8 voedingsmiddelen en dranken die je moet vermijden als je artritis hebt.
 1. Toegevoegde suikers. ...
 2. Verwerkt en rood vlees. ...
 3. Glutenbevattend voedsel. ...
 4. Sterk bewerkte voedingsmiddelen. ...
 5. Alcohol. ...
 6. Bepaalde plantaardige oliën. ...
 7. Voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte. ...
 8. Voedingsmiddelen met een hoog AGEs.
Jul 12, 2021

Wat te doen tegen reuma in de handen? ›

Behandeling bij reuma in de handen

Als de klachten mild zijn, wordt vaak begonnen met een hand- of polsbrace. Een specialist kan u hierover adviseren. Een brace biedt ondersteuning wanneer u de hand gebruikt voor alledaagse taken. Uw hand wordt op deze manier minder belast, wat zorgt voor minder pijnklachten.

Welke natuurlijke middelen helpen bij artrose en artritis? ›

Een belangrijke voedingstip bij artrose is vette vis te eten. Denk aan zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis. Om te bakken en braden zijn roomboter en kokosolie een goede optie.

Wat is de beste natuurlijke ontstekingsremmer? ›

Natuurlijke ontstekingsremmers
 • Antioxidanten. Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten en ontstekingen. ...
 • Omega-3. Omega-3 zijn essentiële vetzuren die je vooral kan terugvinden in verschillende vissoorten zoals: makreel, sardines, zalm, forel,.. ...
 • Boswellia. ...
 • Kurkuma.
May 31, 2023

Welke vitamines bij artritis? ›

Vitamine D blijkt ontstekingscellen bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica tot rust te brengen.

Welk fruit is goed voor gewrichten? ›

En de groenten die het rijkst zijn aan antioxidanten zijn bessen en rood fruit (bosbessen, aardbeiden, frambozen, kersen, bramen en rode bessen), citrusvruchten, pruimen, kiwi's, ananas en dadels.

Is warmte goed voor artritis? ›

Een warme douche of warmtepakking werkt beter bij pijn en stijfheid zonder ontsteking. Het is zelfs af te raden om een zware ontsteking met warmte te behandelen, dit kan de pijn erger maken. In dat geval is het beter om de ontsteking eerst met kou te behandelen.

Welke groente is ontstekingsremmend? ›

Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.

Is magnesium goed voor artrose? ›

Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.

Kan je genezen van reumatoïde artritis? ›

Reumatoïde artritis is nog niet te genezen. De behandeling richt zich daarom op het verminderen van de klachten. We zetten alle behandelingen hieronder op een rijtje.

Kun je oud worden met reuma artritis? ›

Patiënten blijken gemiddeld 3 tot 18 jaar eerder te sterven dan personen in controlegroepen. Het blijkt dus dat de verkorting van de levensverwachting bij RA-patiënten voornamelijk is toe te schrijven aan dat deel der patiënten, dat relatief ernstige vormen van de ziekte heeft en 10 tot 15 jaar vroeger overlijdt.

Is water drinken goed voor artrose? ›

Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.

Welke drank is ontstekingsremmend? ›

De zes beste drankjes zetten we in dit artikel voor u op een rijtje.
 • 1) Ananassap. Eén van de meest krachtige natuurlijke ontstekingsremmers is bromelaïne. ...
 • 2) Warme kurkuma melk. ...
 • 3) Groene thee. ...
 • 4) Bottenbouillon (bone broth) ...
 • 5) Gemberthee. ...
 • 6) Thee van Zwarte Bes-blad.

Is yoghurt niet goed voor artrose? ›

Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.

Kun je genezen van artritis? ›

Reumatoïde artritis is tegenwoordig goed te behandelen maar niet helemaal te genezen. De behandeling van reumatoïde artritis bestaat vooral uit medicijnen en bewegingstherapie.

Kan artritis overgaan? ›

Behandeling. Reactieve artritis kan overgaan in een chronische vorm, maar meestal gaat de ziekte na vier of vijf maanden over na een behandeling. Als de infectie nog niet genezen is, krijgt u antibioticum voorgeschreven. Daarnaast wordt een ontstekingsremmende pijnstiller voorgeschreven.

Wat is het beste supplement voor gewrichten? ›

Glucosamine is een bouwstof van kraakbeen en ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof in je lichaam. Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated: 14/12/2023

Views: 6732

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.