Huilen wanneer boos: veroorzaakt, fysieke effecten, hoe te stoppen, meer (2023)

Gevangen voelen door woede of andere emoties kan leiden tot tranen.Dit is normaal, maar als het je leven verstoort, zijn er strategieën om het te helpen verminderen.

Crying When Angry: Causes, Physical Effects, How to Stop, More (1)Deel op Pinterest

Je kunt niet geloven wat je hoort.Het is niet eerlijk;Het is niet waar.Je opent je mond om te spreken, je gezicht spoelt, je keel vernauwt ... en cue de angel van woedend tranen.

Waarom blijft dit gebeuren?Waarom huil je als wat je eigenlijk voelt, woede is?

Dit is wat we weten over de redenen achter het normale menselijke fenomeen van boze tranen, en wat je kunt doen om ze te drogen als de timing helemaal verkeerd is.

De meest directe reden voor boze tranen is waarschijnlijk dat je je gekwetst, beschaamd, verraden of onterecht behandeld voelt.Wanneer mensen onrecht, afwijzing of vernedering ervaren, omvat de natuurlijke reactie zowel woede als verdriet - vaak tegelijkertijd.

Vervelend huilen is een unieke menselijke activiteit, en wetenschappers geloven dat het een evolutionaire functie kan vervullen: een noodsignaal dat wordt gebruikt om hulp op te roepen en het helpen van gedrag in anderen uit te lokken.

Huilen vrijgeeft oxytocine en prolactine

Onderzoekers hebben ontdekt dat huilen de afgifte van oxytocine enprolactine, Twee chemicaliën die uw hartslag kunnen verlagen en u anders kalmeren na een stressvolle gebeurtenis.

Maar huilen dient niet altijd een zelfverwikkelde functie.

Als je huilde en getroost was, zal je humeur waarschijnlijk verbeteren.Als je aan de andere kant huilde en je er schaamde of schaamde bent, hebben de tranen waarschijnlijk je humeur niet verbeterd.

Kinderen en vrouwen hebben meer kans om te huilen dan volwassen mannen

Kinderen hebben meer kans om te huilen dan volwassenen, en vrouwen hebben meer kans om te huilen dan mannen.AOnderzoeksreview 2019geeft aan dat veel vrouwen vier of vijf keer per maand huilen, terwijl mannen in dezelfde periode slechts één keer of helemaal niet huilen.

En terwijl we huilen vanwege grote gebeurtenissen in het leven die ons verdriet of diepgaande vreugde veroorzaken, huilen we net zo vaak vanwege gewone, dagelijkse frustraties en conflicten.

Als vrouwen meer boze tranen vergieten dan mannen, kan dat zijn omdat in de Verenigde Staten en veel westerse culturen vrouwen vaak zijn gesocialiseerd om positievere emoties te vertonen en gevoelens te internaliseren die sommigen als negatief beschouwen, zoals woede.

Als je boos wordt (zelfs als je niet huilt), is dit wat er in je lichaam gebeurt:

 • Je amygdala, hypothalamus en hypofyse werken samen om een golf van cortisol en adrenaline (stresshormonen) te produceren.
 • Uw hartslag en bloeddrukversterking.
 • U kunt zich warm of gespoeld voelen.
 • Je mond kan droog aanvoelen en je handpalmen kunnen vochtig aanvoelen.
 • Uw gezichtsveld kan versmalmen.
 • Cortisol kan ervoor zorgen dat uw kortetermijngeheugen hapert (daarom blijft u vergeten wat u in een verhit gesprek wilt zeggen).

Is het met de uitbarsting van het zenuwstelsel en hormonale activiteit een wonder dat je lichaam tranen produceert?

Hoe normaal het ook is om met echte emotie te reageren wanneer het wordt uitgelokt, het is niet altijd gepast om te huilen te midden van een conflict.Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om de tranenstroom te voorkomen of te beheren wanneer u denkt dat dit niet het juiste moment is om ze te delen.

Ontwikkel een journaalpraktijk

Mensen schrijven niet alleen om uit te drukken wat ze voelen, maar ook om te ontdekken wat ze voelen.Voor veel mensen is privé over emotioneel geladen gebeurtenissen een manier om complexe emoties te verwerken en een gevoel van perspectief te herwinnen.

Regelmatige journaling geeft je een persoonlijke ruimte om te ventileren, te bekijken en te overwegen wat je wilt of nodig hebt.

Sommigeartsenhebben gemeld dat ze het schrijven hebben voorgeschreven om mensen te helpen een gevoel van controle te ontwikkelen over hun toekomst en inzicht in hun gevoelens.

Als je deze gewoonte nu ontwikkelt, wanneer een conflict zich voordoet, weet je dat je een veilige plek hebt om naartoe te gaan die volledig bij je hoort.

Oefen met het verwoorden van wat je nodig hebt

In sommige culturen en voor sommige individuen is duidelijk en direct zorgen over zorgen of behoeften moeilijk, vooral in professionele omgevingen.

Kleine groep assertiviteitstraining kan je helpen meer te leren over het zeggen van ja, nee zeggen, grenzen definiëren en communiceren in situaties met een hoge conflict.

SommigeStudies in een beoordeling van 2012gaf aan dat assertiviteitstraining stress kan verminderen en het bewustzijn van persoonlijke kracht kan vergroten.

Lees meer over het beheren van emoties en het spreken van je geest

Hier is een lijst met boeken die u mogelijk nuttig vindt voor het stellen van grenzen, onderhandelen en het aanpakken van conflicten:

U kunt deze boeken vinden bij de meeste openbare bibliotheken of op de bovenstaande links klikken om online te kopen.

Was dit nuttig?

Beweeg, maar langzaam

Als je je emoties voelt toenemen, verander dan je fysieke positie als een manier om jezelf te aarden en je mindset te verplaatsen.

Sta op.Ga zitten.Pak een pen en maak een briefje of stap de gang af als je tijd nodig hebt om je gedachten te verzamelen.Probeer zoiets eenvoudigs als het klemmen en een spier vrijgeven -Onderzoek uit 2011ontdekte dat het je hernieuwd gevoel van zelfbeheersing kan geven.

Probeer te onthouden dat je langzaam gaat.Je herinnert jezelf eraan dat, net zoals je kracht hebt over waar je ledematen in de ruimte zijn, je kracht hebt om je emoties te kalmeren.

Je herinnert jezelf eraanvertraag de interactieJe kunt dus verder denken dan de impuls om te vechten, vluchten of te bevriezen.

Drink water

Zelfs milde uitdroging kan uw humeur en uw denkvermogen beïnvloeden.Als je je in een emotionele situatie bevindt, stop dan en drink een glas koel water.Onderzoek uit 2011ontdekte dat het kan:

 • pils cortisol (stresshormoon)
 • Verlaag uw hartslag
 • Verhoog alertheid

Ademen

In gespannen situaties, gericht op uwADEMkan helpen sterke gevoelens te reguleren en je opnieuw te centreren.

Gezondheidswerkers zeggen dat het concentreren op de luchtstroom in en uit uw lichaam u kan helpen:

 • herstel alertheid
 • Verlaag uw lichaamstemperatuur
 • Geef spierspanning vrij
 • reguleer uw autonome zenuwstelsel

Er zijn momenten waarop het contraproductief is om te huilen (bijvoorbeeld rijden langs een serpentijn kliffenweg).Maar het is ook vermeldenswaard dat huilen een belangrijke rol speelt in emotionele gezondheid.

Het vinden van veilige en geschikte plaatsen om je gevoelens - en je tranen - te laten stromen, kan een goede zaak zijn.Je bent de beste beoordeling van wanneer en waar je moet huilen, maar hier is een lijst met plaatsen waar veel mensen troost vinden in het vrijgeven van hun emoties:

 • op een eenzame wandeling
 • in het kantoor van een therapeut
 • Omdat je privé bent aan het journalen
 • met naaste familieleden en ondersteunende vrienden
 • met uw huisdier
 • in de douche of bad
 • waar je gaat om te mediteren, te bidden of alleen van de natuur te genieten

Huilen als je boos bent, betekent niet dat je zwak, uit de hand bent of geesteszieken.Het is een logische menselijke reactie op emotionele stimuli.

Als je vaker huilt dan je wilt, of als boze tranen je vermogen om normaal te functioneren verstoren, kan het een goed idee zijn om er met een therapeut over te praten.

Overmatig huilen kan een teken zijn dat je depressief of angstig bent, en er zijn veel effectieve behandelingen die een gevoel van evenwicht kunnen herstellen in je emotionele leven.

Veel mensen huilen als ze zich gefrustreerd, boos of beschaamd voelen.Als je boos wordt, produceert je lichaam een stroom hormonen die sterke reacties in je lichaam stimuleren-alles van een race-hart tot zweterige palmen tot kortetermijngeheugenverlies.

In reactie op het verhoogde stressniveau kunt u huilen.Die reactie kan anderen waarschuwen voor je emotionele kwetsbaarheid en uiteindelijk de vrijlating van meer hormonen veroorzaken om je lichaam terug te kalmeren.

Als je wilt werken aan het verminderen van je boze tranen - althans als het je waarschijnlijk niet goed van dienst zal zijn - zou je kunnen proberen journaling, assertiviteitstraining of bewuste ademhaling te maken.

Op een verhit moment kun je ook proberen te bewegen, water te drinken of je spieren los te maken en los te laten om je een groter gevoel van controle te geven.

Er is niets inherent mis met huilen als je boos bent.Maar als u denkt dat het uw werkleven of het persoonlijke leven verstoort, of als u denkt dat u depressief bent, wilt u misschien praten met een therapeut die u kan helpen uw emoties in evenwicht te brengen.

FAQs

Wat moet je doen als je niet meer kan stoppen met huilen? ›

Zoek afleiding: als je merkt dat je weinig controle hebt over je emoties, kan het helpen om meer aandacht aan je ademhaling te geven of de houding van je lichaam te veranderen. Iets anders gaan doen of jezelf afleiden kan ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan iets vrolijks als je moet huilen.

Hoe kom ik van emotionele stress af? ›

Zorg goed voor uzelf:
 1. Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. ...
 2. Neem genoeg tijd om te slapen. Genoeg nachtrust helpt om uw problemen beter aan te kunnen. Slaapt u slecht? ...
 3. Eet gezond. Gezond eten houdt u fit. ...
 4. Drink geen of weinig alcohol. Neem geen drugs.
Apr 7, 2022

Hoe krijg je stress uit je lichaam? ›

Na een stresssituatie moet er weer ontspanning komen, om het effect op je lichaam uit te balanceren. Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.

Wat moet je doen als je elke dag huilt? ›

We adviseren u om een afspraak met de huisarts te maken als u tijdens een aantal weken last heeft van enkele van de volgende verschijnselen: U voelt zich elke dag somber. U vindt dingen minder interessant of het lukt u niet (of minder makkelijk) om plezier te maken.

Hoe om te gaan met heftige emoties? ›

Gezonde levensstijl met genoeg beweging kan helpen om minder wisselingen in stemming te ervaren. Sporten zoals hardlopen kan ervoor zorgen dat je uit je hoofd bent en de hoeveelheid spanning veroorzaakt door de heftige emoties vermindert. Het is helpend om in het moment niet op je emoties te reageren.

Hoe krijg je je emoties onder controle? ›

Krijg je emoties onder controle
 1. Verzorg je lichaam.
 2. Let op je ademhaling.
 3. Benoem je emoties.
 4. Rationaliseer je emoties.
 5. Omring jezelf met positieve energie.
 6. Neem een time-out.
 7. Meer weten:
 8. Interessante lectuur:
Apr 13, 2023

Waarom ben ik zo snel emotioneel? ›

Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.

Is huilen goed bij depressie? ›

Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.

Hoe voelt emotionele uitputting? ›

Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.

Hoe zorg je voor rust in je hoofd? ›

6 tips voor rust in je hoofd
 1. Vind jouw ritme. Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. ...
 2. Ontsnap aan de rommel. ...
 3. Dump je gedachten. ...
 4. Gebruik je volle aandacht. ...
 5. Doe een ademhalingsoefening of meditatie. ...
 6. Ga iets actiefs doen.

Wat kun je slikken tegen stress? ›

Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.

Hoe lang duurt het voordat stress uit je lijf is? ›

Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.

Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is? ›

Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.

Hoe uit stress zich lichamelijk? ›

Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.

Waarom moet ik steeds huilen? ›

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Stress. Vermoeidheid. Gebeurtenissen uit het verleden die je nog niet (goed) verwerkt of opgelost hebt. Een (te) druk leven hebben, en daardoor aan jezelf voorbij gaat.

Wat gebeurt er als je je emoties niet uit? ›

Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken. Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.

Waar helpt huilen tegen? ›

Huilen can troostend zijn en je tranen zullen er nog vaak zijn als jij probeert om te gaan met je verdriet. Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated: 12/14/2023

Views: 6250

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.