Nerveus gelach: waarom je het doet en hoe je het kunt stoppen (2024)

Heb je ooit op het verkeerde moment gelachen?Nerveus gelach kan gebeuren in een moeilijke of ongemakkelijke situatie.

Maak je geen zorgen als je nerveus lacht.Jij bent nietalleen!

Zenuwachtig lachen is een manier om spanning en stress te verlichten in een situatie waarin u zich ongemakkelijk voelt. Maar het wordt een probleem als het verdeeldheid in relaties veroorzaakt of anderen een ongemakkelijk gevoel geeft.

Er zijn manieren om nerveus lachen te overwinnen. Maar laten we eerst eens definiëren wat nerveus lachen is.

Nervous Laughter: Why You Do It & How to Stop It (1)

Wat is nerveus gelach?

Nerveus gelach is een stressreactie op ongemakkelijke situaties.Het is een manier voor je lichaam om de spanning te verlichten of dient als een afweermechanisme om pijnlijke emoties te voorkomen.

Neurowetenschapper V.S.Ramachandranvoorgestelddat de oorspronkelijke rol van lachen in menselijke samenlevingen was om te laten zien dat de persoon of het ding waar om werd gelachen geen bedreiging vormde. Het gaf aan dat ze niet bang of ongerust hoefden te zijn.

Nerveus gelach doet iets soortgelijks.Als je om iets ongemakkelijk lacht, zeg je tegen jezelf dat het geen probleem is.

Het probleem is dat we soms lachen om dingen waar we niet om zouden moeten lachen. Onderzoeker en auteur Robert R. Provine, in zijn boekLachen: een wetenschappelijk onderzoek, schrijft dat:

80% van het menselijk gelach wordt niet veroorzaakt door iets grappigs!

Provine en zijn onderzoeksassistenten analyseerden 1200 "Laugh -afleveringen" door gesprekken op openbare plaatsen te observeren en te luisteren.Ze ontdekten dat slechts 10% -20% van het gelach in deze interacties was vanwege iets dat lijkt op een grap-dus denk niet dat je alleen bent als je lacht om iets dat niet grappig is!

Het probleem met nerveus gelach kan de verbinding en het opbouwen van relaties belemmeren, zelfs als je het niet van plan bent.Het kan de gevoelens van andere mensen pijn doen of verwarren als je in een moeilijke of trieste situatie zit.

Waarom is zenuwachtig lachen schadelijk?

Nerveus gelach kan schadelijk zijn voor relaties door op ongepaste momenten te gebeuren.Voor veel mensen is nerveus gelach een manier waarop ze hen helpen ontspannen en angst reguleren in een bepaalde situatie.Mensen hebben misschien het gevoel dat je niet geeft om wat ze met je hebben gedeeld of lachen om iets moeilijks waar ze je over hebben verteld.

Op het juiste moment heeft lachen veel mooie eigenschappen. Op de korte termijn: lachenneigtom de endorfine die door uw hersenen vrijkomt te verhogen. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstiller van het lichaam.

Lachen helpt de stress te verlagen en in sommige gevallen,is gelinktnaar een gestimuleerd immuunsysteem.

"Lachen is het beste medicijn."

Betekent dit dat je door wat groenten te eten en veel te lachen de winter door kunt komen zonder ook maar een verkoudheid? Helaas waarschijnlijk niet, maar gelachkan zijngoed voor je!

Lachen draagt ​​ook bij aan het bevorderen van de verbinding met anderen.aka uw sociale gezondheid.

Het doet dit door een positieve emotie te zijn die je deelt met de mensen om je heen.Lachen helpt mensen te ontspannen en zich op hun gemak te voelen en een moment van vrolijkheid te delen.Maak meer van deze momenten van verbinding doorUw humor verbeteren!

Waar authentiek lachen de verbinding kan helpen bevorderen en de sociale gezondheid kan verbeteren, kan nerveus lachen helaas breuken in relaties veroorzaken en de gevoelens van mensen kwetsen.

Dus wat maakt nerveus gelach anders dan regelmatig gelach?

Wat veroorzaakt zenuwachtig lachen?

Zenuwachtig lachen is vaak het gevolg van emotionele of psychologische oorzaken, hoewel het verband kan houden met verschillende niet-psychologische medische aandoeningen. Meestal is nerveus lachen een manier om emoties te reguleren. Het is een onbewuste manier waarop je geest aangeeft dat het goed met je gaat.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u per ongeluk struikelt in de supermarkt en even later beseft dat u aan het lachen bent. Dit voorbeeld van zenuwachtig lachen kan je onderbewuste zelf zijn, dat maskeert hoe ongemakkelijk je je op dat moment voelt en aan anderen aangeeft dat alles in orde is.

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen voor nerveus lachen.

Angstig voelen

Als je angstig bent, komen je gedachten en acties misschien niet altijd overeen. Lachen kan een manier zijn om je angstige emoties te reguleren en aan te geven dat het goed met je gaat. Het kan ook een coping-mechanisme zijn om moeilijke situaties en complexe emoties te overwinnen.

Gesprekken rond trauma

Als je merkt dat je lacht terwijl je praat over een trauma uit je verleden, kan dit de manier zijn waarop je lichaam jezelf afleidt van pijnlijke emoties die je nog niet kunt verwerken. Lachen is een manier om uitdagende en pijnlijke herinneringen te vermijden.

Dit is ook de reden dat veel mensen grappen maken op ongepaste, gespannen of stressvolle momenten. Het is een manier om moeilijke emoties te vermijden en stressoren te verlichten.

Ongemakkelijke situaties

Je kunt lachen om ongemakkelijke situaties, zoals het laten vallen van een bord voedsel in een drukke cafetaria.Omdat gelach een manier kan zijn om ongemakkelijke spanning te verlichten, kan dit uw instinct zijn om op schaamte te reageren.

Terwijl iemand anders nerveus lacht

Lachen is besmettelijk, zelfs als het ongepast is. Het kan zijn dat je giechelt als reactie op het lachen van iemand anders.

Terwijl je getuige bent van iemands pijn

In de jaren zestig heeft Yale -professor en onderzoeker Stanley Milgram eenreeks experimentenop nerveus gelach.

In zijn onderzoek vroeg hij deelnemers om vreemden schokken van toenemende intensiteit toe te dienen. De ‘vreemden’ waren andere Yale-professoren die niet geschokt waren – maar de deelnemers aan de studie wisten dat niet.

De deelnemers hadden meer kans om de schokintensiteit te lachen.Ze lachten niet omdat ze dachten dat het grappig was om iemand pijn te doen, maar eerder vanwege hoe nerveus en ongemakkelijk ze zich voelden.

De bevindingen van Milgram helpen uit te leggen waarom we lachen als we eenvideovan iemand die valt.

Hoe je nerveus gelach kunt stoppen

Misschien vraag je je op dit moment af of er enige hoop is om nerveus gelach te overwinnen. Zoals bij elke gewoonte zal het niet van de ene op de andere dag veranderen, maar het is wel mogelijk om je patronen opnieuw te trainen!

Hier leest u hoe u dat kunt doen.

#1 Vervang nerveus gelach door een positieve non-verbale lach

Het is moeilijk om te stoppen met iets eenvoudig te doen.Vooral een automatische gewoonte zoals nerveus gelach.Het beste om te doen isvervangenhet met iets positiefs.Telkens wanneer je jezelf hoort beginnen met nerveus lachen of een nerveuze lach borrelen, probeer in plaats daarvan een van deze gedragingen:

 • Een langzaam drievoudig knikje
 • Een hoofd kantelen
 • SmoordahhofhmmTerwijl je luistert of met iemand bent
 • Als je kunt, excuseer jezelf dan

Dit geeft je lichaam iets te doen om het nerveuze gelach te verplaatsen.

#2 Let op uw patronen

De volgende stap om nerveus lachen te stoppen is het verzamelen van gegevens: wat veroorzaakt je nerveus lachen? Het kan enige tijd duren om patronen en gewoonten te identificeren. Terwijl je elke avond je tanden poetst, denk dan aan de zenuwachtige lach die je overdag veroorzaakt.

Doe je best omnieuwsgierigheid bevorderenin plaats van oordeel.Als je je niet realiseert hoe vaak je een nerveuze lach gebruikt, is het misschien gemakkelijk om je ontmoedigd of boos op jezelf te voelen terwijl je gegevens verzamelt.

Herinner jezelf eraan dat je deze gegevens verzamelt, zodat je iets kunt veranderen!

Denk er niet alleen over naWatveroorzaakte het nerveuze gelach.Denk na over waarom het een persoon was.Een onderwerp?Een situatie?

Actiestap:Neem een stuk papier en teken vijf kolommen (of open een spreadsheet op uw telefoon met vijf kolommen).Schrijf bovenaan elk van deze kolommen een van de volgende vragen:

 • Waar was ik?
 • Met wie was ik?
 • Wat gebeurde er vlak voor mijn nerveuze gelach?
 • Hoelaat was het?
 • Hoe voelde ik mij emotioneel?

Vul de antwoorden op deze vijf vragen in.Terwijl u uw gegevens verzamelt, let u op alle patronen die zich voordoen.

Afhankelijk van de automatische reactie op zenuwachtig lachen, heb je misschien niet eens door dat je het doet. Vraag een handvol vertrouwde mensen met wie u veel tijd doorbrengt, om u erop te wijzen als u lacht. Dit kan een partner zijn, de beste vriend van je werk of een huisgenoot.

#3 Identificeer uw waarom

Naarmate je je meer bewust wordt van je nerveuze lachgewoonte, probeer dan te identificeren welk doel het dient en waardoor het wordt veroorzaakt.

Lach je om spanning te verlichten?Vul je de stilte als je niet begrijpt wat iemand tegen je heeft gezegd?Is het een manier om een negatieve emotionele toestand te vermijden?

Zodra je het weetWaaromJe lacht, je kunt implementatie -intenties instellen.

Actiestap:Nadat u gegevens heeft verzameld, denk er naWaaromje lacht op die momenten. Wat is het doel van je nerveuze lach?

In deze stap van introspectie kan journaling, praten met een vertrouwde persoon of een ontmoeting met een therapeut nuttig zijn.

#4 Bepaal uw implementatie-intentie

Hoogleraar psychologie Peter GollwitzeronderzoekED de kracht van het instellen van intenties.Zijn bevindingen laten zien dat wanneer u een gevoel geeft voor hoe u in een bepaalde situatie reageert, u uw slagingspercentage verhoogt.

Een implementatie-intentie is eenals danstelling.

Als je eenmaal een patroon hebt gevonden van wat je nerveuze gelach veroorzaakt, stel dan een intentie vast voor hoe je je nerveuze energie in dat geval gaat richten.

Hier zijn enkele voorbeelden van intentie-implementaties:

 • Als mijn partner een probleem in onze relatie ter sprake brengt, knik ik langzaam en probeer me voor te stellen hoe zij zich voelen.
 • Als mijn manager me constructieve feedback geeft, zal ik diep ademhalen en mezelf eraan herinneren dat ze me een kans geven tot groei in plaats van me te vertellen dat ik slecht ben in mijn werk.
 • Als mijn vriend iets zegt dat ik niet hoor, tel ik in mijn hoofd tot drie voordat ik hem vraag om zichzelf te herhalen.
 • Als ik in eennetwerkbijeenkomsten me overweldigd voel, concentreer ik me op het praten met één persoon tegelijk in plaats van overweldigd te raken door de hele menigte en langzaam met mijn hoofd te knikken terwijl ze aan het praten zijn.

Speel rond met je "if-then" s totdat je een combinatie vindt die je helpt je nerveuze gelach te overwinnen!

Pro -tip:Het opschrijven van de intentie kan je helpen je sneller aan deze nieuwe gewoonte aan te passen. Als u bijvoorbeeld weet dat de feedback van uw manager ervoor zorgt dat u ongepast gaat lachen, noteer dan uw intentie voordat u op uw vraag ingaat.Performance Review.

Acties Stap:Als je eenmaal weet waarom je nerveus lacht, stel je implementatie -intenties in.Deze "if-then" -uitspraken zullen je helpen zich meer bewust te worden van je gewoonten en je van tevoren voor te bereiden om je nerveuze gelach te ruilen voor meer opzettelijke reacties.

Schrijf uw implementatie -intenties op en leg ze ergens op waar u regelmatig zult zien.U kunt bijvoorbeeld het vergrendelingsscherm op uw telefoon maken of het op een plakkerige notitie schrijven die u op ooghoogte op de deur zet die u ziet als u 's ochtends uit uw kamer loopt.

#5 Empathie oefenen

Wanneer je nerveus begint te lachen terwijl je met een vriend praat, haal dan diep adem en probeer je voor te stellen hoe ze zich voelen.

Het doel vanempathieis om de gevoelens te delen van de persoon met wie je spreekt.Dit kan u helpen zich minder te concentreren op hoe ongemakkelijk u zich op het moment en meer voelt op hoe bang, overweldigd of verdrietig ze zich kunnen voelen.

Om dit te doen, concentreer je je op het stellen van open vragen die geen antwoord veronderstellen. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die u kunnen helpen een dieper begrip en empathie te bereiken:

 • Hoe was die ervaring voor jou?
 • Wauw, het spijt me zo dat ze je dat vertelden. Wat was jouw reactie?
 • Welke impact had dat gesprek op jouw dag?

Het voelt misschien ongemakkelijk, maar jezelf uitdagen om de emoties aan te gaan die ze ervaren, kan je helpen om jezelf te centreren en te stoppen met lachen.

#6 Verlicht spanning door een ander middel

Omdat nerveus gelach vaak een manier is voor je lichaam om de spanning in een stressvolle situatie te verlichten, probeer je je gelachenergie om te leiden met iets anders.

Hier zijn enkele alternatieven die u kunt proberen om te zien wat voor u werkt:

 • Met je voet tikken
 • Met een elastiekje om je pols tikken
 • Tik op uw duim en aanwijzer vinger samen
 • Diep inademen
 • Hoesten om jezelf een moment te geven om kalmte terug te krijgen

Het kan een tijdje duren, maar probeer een paar alternatieven en kijk wat werkt!

#7 Excuseer zelf

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Soms begin je te lachen en kun je niet meer stoppen. Als dat gebeurt, ga dan naar het toilet of ga even naar buiten en haal een paar keer diep adem.

Vaak zal alleen al het uit de situatie stappen het gelach doen verdwijnen. Neem dan even de tijd om tot jezelf te komen voordat je terugkeert naar het gesprek waar je om moest lachen.

# 8 Excuses voor ongepast gelach

Afhankelijk van de situatie moet je je misschien verontschuldigen voor ongepast gelach. Laat de persoon of mensen met wie u was, weten dat het lachen eerder voortkwam uit een gevoel van zenuwachtigheid dan uit amusement.

Zoek de bewoording die voor u het meest natuurlijk aanvoelt, maar hier is een voorbeeld van hoe u uw verontschuldiging kunt formuleren:

"Hé [naam invoegen], het spijt me zo dat ik begon te lachen terwijl je met me deelde.Ik waardeer het dat je me vertrouwt met hoe je je voelt.Ik worstel met lachen als ik me onzeker voel of niet weet hoe ik op een situatie moet reageren.Ik werk eraan en wil in de tussentijd dat je weet dat ik niet lachte omdat ik dacht dat wat je doormaakte, grappig was.Ik voelde me eerder onvoldoende om je te helpen en wist op dat moment niet hoe ik moest reageren. "

Laatste gedachten: nerveus lachen overwinnen

We hebben waarschijnlijk allemaal op een gegeven moment allemaal nerveus gelach ervaren, dus wees niet te hard voor jezelf als je merkt dat je om een ongepast moment lacht.

Als u het echter merkt dat u het als een coping -mechanisme gebruikt en het gevoel heeft dat het uw relaties pijn doet, gebruikt u deze stappen om het te overwinnen!

 • Identificeer het patroon. Maak een spreadsheet en verzamel gegevens over meerdere weken. Let op waar je bent, met wie je bent, wat er is gebeurd voordat je begon te lachen, hoe laat het is en hoe je je voelt.
 • Volg de antwoorden op deze vragen totdat je een patroon begint op te merken.Misschien is er een specifieke persoon, zoals je baas, die je regelmatig nerveus laat lachen, of misschien zijn het bepaalde situaties, zoals wanneer je wordt opgeroepen in een klasse of een belangrijk netwerkevenement bijwoont.
 • Ontraft uw emoties en vind uw 'waarom'.Dit kan een uitdagende stap in het proces zijn, maar het is een van de meest waardevolle. Misschien wil je met een therapeut of een dagboek gaan praten over hoe je je voelt, voordat je begint te lachen. Dit kan je helpen het doel van het lachen te begrijpen en verschillende manieren te bedenken om dit gedrag te vervangen.
 • Stel uw als-dan-intentie in. Als je eenmaal weet waarom je op ongepaste momenten lacht, kun je gaan nadenken over gedrag om dit te vervangen. Formuleer ze als ‘als-dan’-intenties om u te helpen herinneren wanneer u het nieuwe gedrag moet implementeren. Schrijf je intentie op en hang het ergens op waar je het ziet. U kunt het bijvoorbeeld instellen als het vergrendelingsscherm van uw telefoon of een notitie met uw intentie op de hoek van een spiegel plakken waar u 's ochtends langskomt als u de deur uitgaat.

Wees genadig voor jezelf! Als nerveus lachen een gewoonte is, zal het een tijdje duren om die gewoonte door iets anders te vervangen. In de tussentijd zal het niet helpen om jezelf erover te slaan. Het zal je in ieder geval alleen maar meer ontmoedigd en hulpelozer maken als je de lachgewoonte wilt doorbreken.

Veel mensen vinden het nuttig omeen afspraak maken met een therapeutdie individueel met u kan samenwerken om u te helpen identificeren en verwerken waarom u in bepaalde situaties lacht. Meestal houdt nerveus lachen verband met diepere gevoelens van ongemak of angst, en therapie is een uitstekend hulpmiddel om jezelf beter te begrijpen.

Als je meer wilt weten over gewoonten, lees dan dit artikel,Gewoonten: hoe u betere kunt vormen en slechte beurt.

Nerveus gelach: waarom je het doet en hoe je het kunt stoppen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6315

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.